ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΣΗΜΙΚΩΝ

Ο αρχιτέκτονας δημιουργεί ένα κατάστημα ασημικών.
Αν και οι εικόνες λένε πολλά από μόνες τους, είναι ανάγκη να ειπωθούν ορισμένα ακόμη.
Ο αρχιτέκτονας, όπως και σε όλα του τα έργα, προσπαθεί και εδώ να δημιουργήσει ένα χώρο κατάλληλο του αντικειμένου. Στη συγκεκριμένη εδώ περίπτωση, έναν χώρο που από μόνος του να έλκει με ένα είδος μαγνητισμού τους διερχόμενους διαβάτες, προκειμένου να τους μετατρέψει σε πελάτες.
Το γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά ότι, ιδίως στη σημερινή εποχή, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δυστυχώς, σημασία έχει το περιτύλιγμα παρά το περιεχόμενο.

Ο αρχιτέκτονας, βάσει του κανόνα αυτού, που είναι ένας από τους θεμελιωδέστερους του σημερινού μάρκετινγκ, αν όχι ο πρώτος, δημιουργεί με απαράμιλλη μαεστρία χρησιμοποιώντας ξύλο, μέταλλο και κρύσταλλο μια όψη καταστήματος που ξεχωρίζει με τη λαμπρότητα και την ακτινοβολία της από πολύ μακριά.
Η γεωμετρία είναι αυτή που παίζει τον κυρίαρχο ρόλο σε όλη τη δημιουργία, αυτή είναι και πρέπει πάντα να είναι ο κεντρικός άξονας κάθε έργου προκειμένου να πλησιάσουμε την αρμονία, το πραγματικά ωραίο και την διαχρονικότητα.

Ο περαστικός είναι αδύνατον να προσπεράσει το κατάστημα, από όπου κι αν έρχεται, χωρίς να ρίξει έστω και μια ματιά, σε μια από τις δυο βιτρίνες. Οι βιτρίνες σχηματίζουν σε κάτοψη μια ορθή γωνία. Με τον τρόπο αυτό ο αρχιτέκτονας διευκολύνει τον περαστικό να περιεργαστεί τα αντικείμενα της βιτρίνας χωρίς να εμποδίζει τους διερχομένους και εν συνεχεία να εισέρχεται στο εσωτερικό του καταστήματος. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι τα αντικείμενα λόγω του μικρού μεγέθους τους έχουν τοποθετηθεί σε τέτοιο ύψος, που να διακρίνονται όσο γίνεται καλύτερα.
Βρισκόμαστε στο εσωτερικό. Τέσσερις βιτρίνες αριστερά και τέσσερις δεξιά, ολοφώτεινες, σχεδιασμένες άψογα από τον αρχιτέκτονα με κατάλληλα τοποθετημένο φωτισμό, οι πάγκοι, η ψευδοροφή με τα σωστά φωτιστικά, η οποία συνεχίζεται, οπτικά, με τους καθρέπτες που έχουν τοποθετηθεί πάνω από τις βιτρίνες και στο βάθος το γραφείο της διεύθυνσης που έχει πάρει τη θέση του στον κεντρικό άξονα που διατρέχει το κατάστημα.

Πίσω από την πλάτη του γραφείου ο αρχιτέκτονας έχει τοποθετήσει με αριστοτεχνικό τρόπο τη σκάλα που οδηγεί στο πατάρι, την μίνι κουζίνα και το WC, που ο πελάτης είναι αδύνατον να το αντιληφθεί. Με τον ίδιο άριστο τρόπο, αθέατα, μπήκαν τα θερμαντικά σώματα και ο κλιματισμός.

Σαν επίλογο θα πρέπει να πούμε το εξής:
Ο αρχιτέκτονας προσπάθησε με πολύ προσεγμένο σχεδιασμό, κατ” αρχήν, και με καθημερινή επιστασία του έργου, να δημιουργήσει ένα εμπορικό κατάστημα στο κέντρο των Σερρών, ένα φωτεινό παράδειγμα για την αγορά, που εάν το μιμηθούμε όλοι θα ζούμε σε ένα αισθητικά ωραίο περιβάλλον, που αυτό παίζει πρωταρχικό ρόλο στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων.