ΒΙΛΛΑ «ΑΡΤΕΜΙΣ»

portfolio-14-monokatoikia-2

Η βίλα αυτή αποτελεί μια ακόμη πρόταση για μια ακόμα σύγχρονη κατοικία. Το μέγεθος του οικοπέδου που απαιτείται θα πρέπει να είναι της τάξεως, όπως και στις άλλες προτάσεις του αρχιτέκτονα, των τεσσάρων (4) στρεμμάτων περίπου. Ιδανική θέση του οικοπέδου ένα υψίπεδο.

Η βίλα αυτή, όπως και οι άλλες δυο, εντάσσεται στο σκεπτικό της άμεσης επαφής με το στοιχείο του νερού και των κλειστών πλευρών προς τους γειτόνους.

Το πρώτο που αντικρίζει κανείς μόλις περάσει την κεντρική πύλη εισόδου (εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλο το οικόπεδο είναι περιφραγμένο με αυλόγυρο ύψους δύο μέτρων) είναι η πλευρά του διώροφου τμήματος όπου, στο ισόγειο βρίσκεται το μαγειρείο και στον όροφο τα υπνοδωμάτια των παιδιών και του ξενώνα. Επίσης το μονώροφο κτίσμα στάθμευσης αυτοκινήτων.

Ακολουθούμε ένα ανηφορικό μονοπάτι. Στο μέσον, ακριβώς κάτω από τον ξενώνα, βρίσκεται η κεντρική είσοδος.

portfolio-14-monokatoikia-6

Όλη η κατοικία είναι κτισμένη πάνω σε τρεις άξονες, έναν κάθετο που περιλαμβάνει το διώροφο μαγειρείο – υπνοδωμάτιο παιδιών, ένα οριζόντιο, που διασχίζει το διώροφο, τραπεζαρία – υπνοδωμάτιο ζεύγους, ένα διαγώνιο που διαπερνά την κατοικία αρχίζοντας από τα δυτικά και καταλήγοντας, μετατοπισμένος, στα ανατολικά, στον σκεπαστό χώρο της ψησταριάς. Δυο κυλινδρικούς όγκους όπου ο ένας στεγάζει τον χώρο TV – μουσικής με σολάριο στην οροφή, ο άλλος την κυκλική σκάλα που οδηγεί στα υπνοδωμάτια και τέλος με ακτίνα δέκα μέτρων ο κύλινδρος ενός τέταρτου που στεγάζει το καθιστικό με επικλινή στέγη, το ύψος της οποίας αρχίζει από τέσσερα και φτάνει τα έξι μέτρα. Το τεταρτοκύκλιο του καθιστικού συμπληρώνει στο έδαφος η πισίνα, το στοιχείο του νερού, που φτάνει μέχρι τη μεγάλη τζαμαρία του.

Θα επιχειρήσουμε να περιγράψουμε την κατοικία αρχίζοντας από την ανατολική πλευρά. Η γεωμετρικοί όγκοι διαγράφονται ξεκάθαρα. Πρόκειται για ένα κτίσμα γεμάτο ένταση. Αριστερά ο μονώροφος χώρος της εξωτερικής τραπεζαρίας με την ψησταριά ακολουθεί η ανατολική πλευρά του καθιστικού που εκτοξεύεται στα ύψη και που θυμίζει μια μεγάλων διαστάσεων φτερούγα, αμέσως μετά δυο κύβοι, οι οποίοι στεγάζουν τραπεζαρία, υπνοδωμάτιο και ατελιέ, και στη συνέχεια ο κύβος του λουτρού. Αυτός προβάλλει με τόλμη, και φαίνεται να αιωρείται, καθώς εδράζεται πάνω στην εύθραυστη γυάλινη επιφάνεια της εξωτερικής πλευράς της τραπεζαρίας.

portfolio-10-img-01

Έχουμε περάσει από τον σκεπαστό χώρο της εξωτερικής τραπεζαρίας με την ψησταριά και έχουμε σταθεί στη νότια πλευρά του οικοπέδου. Μπρος ορθώνονται οι δυο κύλινδροι όγκοι, ο ένας του χώρου της TV και μουσικής και ο άλλος πιο πίσω, της σκάλας. Αριστερά το μονώροφο κτίσμα με τους χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και δεξιά οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες του καθιστικού που πλαισιώνουν τον κυλινδρικό όγκο της TV – μουσικής.

Το θέαμα είναι συγκλονιστικό. Στην συνολική εικόνα κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η γεωμετρία. Είναι η αποθέωση της γεωμετρίας στην κυριολεξία. Οι ευθείες εναλλάσσονται με τις καμπύλες, οι κάθετες με τις κεκλιμένες!! Κλειστές επιφάνειες με τις διαφανείς, το στέρεο, το συμπαγές με το εύθραυστο και διαφανές.

Όλο αυτό το στερεομετρικό σύμπλεγμα διπλασιάζεται στα καταγάλανα νερά της πισίνας.

Έχουμε επιστρέψει και βρισκόμαστε έξω από την κύρια είσοδο, την επόμενη στιγμή έχουμε περάσει στο χολ.

Εδώ, σε αντίθεση με τις άλλες δυο κατοικίες, που έχουμε ήδη παρουσιάσει, όπου η έκπληξη κάνει την παρουσία της μετά από μια δραματική εξέλιξη όπου το σκηνικό αλλάζει τελείως, και ξαφνικά, τον σκοτεινό, χαμηλό και στενό χώρο διαδέχεται ένας φωτεινός, ψηλοτάβανος και μεγάλος. Στην κατοικία αυτή η έκπληξη κάνει την παρουσία της ακαριαία από την μια στιγμή στην άλλη!!

Μετά από τον περίπατο, γύρω από την κατοικία, κατά την οποία η προκατάληψή μας, αβίαστα, κατέταξε την κατοικία στην κατηγορία του παράξενου, μιας και στις περισσότερες των περιπτώσεων, συμπεραίνουμε από την εξωτερική όψη, το εσωτερικό μας αφήνει άφωνους. Φωτεινές και σκιερές πλευρές εναλλάσσονται συνεχώς. Μπροστά μας μια μεγάλη τζαμαρία αφήνει το βλέμμα μας ελεύθερο να θαυμάσει τον ωραίο κήπο που βρίσκεται έξω από το χολ. Βαδίζοντας προς τα αριστερά αντικρίζουμε την στρογγυλή σκάλα που εξελίσσεται μέσα σε ένα κύλινδρο, όπου το φως έρχεται από την οροφή. Ακόμη πιο αριστερά βρίσκεται ο χώρος της τραπεζαρίας, ο οποίος δέχεται, από την ανατολή, άπλετο φως μέσω μιας μεγάλης τζαμαρίας που αρχίζει από το δάπεδο και φτάνει μέχρι την οροφή. Η τραπεζαρία επικοινωνεί με το μαγειρείο. Ο χώρος αυτός που πληρεί τρεις λειτουργίες, μαγειρείο, γωνία προγεύματος και βοηθητικό χώρο, έχουν βορινό προσανατολισμό. Από εδώ η νοικοκυρά μπορεί να ελέγχει την είσοδο.

Μέχρι στιγμής διαπιστώνουμε ότι η κατοικία λειτουργεί, πράγμα που είναι απαραίτητο.

Ο ΧΩΡΟΣ που πλάθει ο αρχιτέκτονας με περισσή φροντίδα και που είναι το πρώτο ζητούμενο σε μια κατοικία, ιδιαίτερα στην εποχή μας, όπου ο εξωτερικός κόσμος γίνεται όλο και πιο απειλητικός, θα πρέπει να παρέχει στους ενοίκους τις πιο κατάλληλες συνθήκες.

Βρισκόμαστε ακόμη στο χώρο της τραπεζαρίας. Η οροφή του είναι μόλις δυόμιση μέτρα πάνω από το δάπεδο. Ο τοίχος αριστερά μας είναι ευθύγραμμος και ο δεξιός διαγράφει καμπύλη και ενώ ο χώρος μπροστά είναι στενός στο βάθος ανοίγει, ανοίγει για να μας δεχτεί. Στο άκρο δεξιά ένα ακόμη άνοιγμα φωτίζει την ζαρντινιέρα που εισχωρεί στην τραπεζαρία, που με τον πλούσιο φυτικό διάκοσμο παρέχει μια καλοδεχούμενη ζωντανή νότα!!

Τρία σκαλιά πιο χαμηλά από τον χώρο της εισόδου, βρίσκεται το καθιστικό. Το δάπεδο καταλαμβάνει κάτι περισσότερο από το τέταρτο του κύκλου. Η οροφή εδώ αρχίζει περίπου έξι μέτρα πάνω από το δάπεδο και καταλήγει στα τέσσερα αγκαλιάζοντας τον κωνοειδή κύλινδρο του χώρου της TV -μουσικής.

Η νότια πλευρά και η δυτική του καθιστικού κλείνουν τον χώρο με τζαμαρίες που αρχίζουν από το δάπεδο και καταλήγουν στην κεκλιμένη οροφή.

Ο χώρος φωτίζεται από τον νότο και από την δύση. Το φως εξαϋλώνει τα πάντα, βρίσκεσαι μέσα, ταυτόχρονα όμως και έξω.

Στον άξονα του τζακιού, ακριβώς απέναντι, ανάμεσα στις γυάλινες επιφάνειες του καθιστικού ο αρχιτέκτονας τοποθετεί τον κυκλικό χώρο της TV – μουσικής. Ο χώρος είναι κλειστός και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ανοιχτές πλευρές του καθιστικού.

Ο κυκλικός χώρος της TV – μουσικής έρχεται και στηρίζει με τον όγκο του την οροφή του καθιστικού, είναι χαμηλοτάβανος και απομονωμένος οπτικά και ακουστικά από τον άλλο χώρο. Ο κυκλικός χώρος βρίσκεται τρία σκαλιά πιο ψηλά και δέχεται φως από ένα άνοιγμα που αρχίζει ακριβώς πάνω από νερό της πισίνας.

Οι δυο εξωτερικές πλευρές του καθιστικού αγκαλιάζονται με τα καταγάλανα νερά της πισίνας.

Στον όροφο στεγάζονται τα υπνοδωμάτια του ζεύγους, των παιδιών και του ξενώνα. Ακριβώς πάνω από τον διάδρομο και έξω από το δωμάτιο του ζεύγους, βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή, με τον αέρα του καθιστικού το γραφείο και η βιβλιοθήκη.

Μια σκάλα που αρχίζει από το γραφείο, μας οδηγεί στο ατελιέ – ξενώνα. Ο χώρος φωτίζεται από ένα μεγάλο άνοιγμα που έχει προσανατολισμό βορειοανατολικό και πλαισιώνεται από μια μεγάλη βεράντα.

Επιγραμματικά θα ήθελα να πω το εξής:

Η κατοικία αυτή εντάσσεται όπως ο «Κύβος» και «Ίκαρος» στην τριλογία μιας αρχιτεκτονικής που ζει!!